PRODUSE FARMACEUTICE DE CALITATEProduse romanesti, din 1994 * TIS Farmaceutic.

Dermatocosmetice adjuvante în tratamentul psoriazisului – Gama PsoriTIS

Dermatocosmetice adjuvante în tratamentul psoriazisului – Gama PsoriTIS

Bolile dermatologice pot fi tratate prin administrarea sistemică de medicamente, dar mai ales prin tratament local, prin aplicare directă pe suprafaţa pielii sau a mucoaselor. Printre bolile dermatologice care beneficiază de tratament topic eficient se numără şi psoriazisul.
Tratamentul topic al acestuia constă în administrarea locală fie de substanţe active pe bază de corticosteroizi sau derivaţi de vitamina D, fie de combinaţii de keratolitice, reductoare sau alte substanţe cu proprietăţi hidratante şi emoliente, care se administrează în diferite faze ale afecţiunii.

Din cauza efectelor secundare, corticosteroizii topici au o utilizare limitată, pentru fazele de acutizare, tratamentul fiind, de regulă, continuat cu medicamente topice care conțin alte substanțe active sau chiar produse dermatocosmetice cu proprietăți protectoare, cicatrizante, hidratante sau emoliente (ținând cont de stadiul afecțiunii). Aceste produse au în general rolul de a diminua inflamația și descuamarea.
Astfel, în psoriazisul ușor și moderat se începe de obicei cu un tratament local care, dacă este bine condus și suportat de pacient, este suficient și poate realiza ”albirea” leziunilor în decurs de 3-4 săptămâni.
Efectele agenților topici antipsoriazici constau în:
– scăderea ritmului difuziunii celulare, respectiv a epidermopoiezei, care este principala responsabilă de îngroșarea pielii;
– reducerea producției de keratină, prin scăderea activității keratinocitelor;
– îndepărtarea surplusului scuamos sau scuamo-crustos;
– calmarea inflamației, pruritului și a uscăciunii cutanate, ce poate antrena și ameliorarea confortului pacientului.
În aceste forme ușoare de psoriazis, sunt indicate de primă intenție produse topice care conțin ingrediente:
– cu rol keratolitic, de îndepărtare a scuamelor, (acid salicilic, acid lactic, uree în concentrații de 10-30%);
– cu rol reductor, care normalizează epidermopoieza prin scăderea turn-overului accentuat al keratinocitelor (preparate pe bază de mercur, gudroane, derivați de antranol);
– hidratante și emoliente (uree, extracte și uleiuri naturale din plante), care au rolul de a reda suplețea pielii și de a diminua senzația de disconfort.
Produsele topice utilizate în tratamentul local al psoriazisului sunt disponibile în diverse forme farmaceutice: soluții, loțiuni, șampoane, creme, unguente. De remarcat că produsele din această categorie sunt destinate și pentru îngrijirea pielii acoperite cu păr; în aceste cazuri se recomandă șampoane și geluri hidofile care se îndepărtează ușor prin spălare.

TIS Farmaceutic a dezvoltat o gamă de produse care conțin uree – factor de hidratare natural. În gama de produse PsoriTIS,  ureea este utilizată în combinație cu alte principii active (acid salicilic, rezorcină, cafeină, D-pantenol, vitaminele A și E), precum și cu principii bioactive din plante (pătlagină, licviriție, germeni de grâu, tătăneasă, gălbenele, ghimpe, morcov). Concentrația de uree a fost stabilită în funcție de scopul terapeutic propus. S-au urmărit efectele keratolitice (concentrații de uree de 15-30%) și efectele keratoplastice, hidratante și nutritive (concentrații de uree mai mici de 5%).
Preparatele dermatocosmetice pe bază de uree sunt utilizate pentru hidratarea stratului cornos, favorizarea eliminării scuamelor  de la suprafața pielii, precum și pentru emolierea tegumentelor afectate, care sunt predispuse deshidratării.

PsoriTIS Lapte restructurant
Conține: uree 3%, cafeină, vitaminele A și E, extracte (pătlagină, licviriție) și uleiuri naturale din plante (germeni de grâu, morcov)
Proprietăți:
– Acțiune hidratantă, emolientă, keratoplastică și regenerantă asupra pielii îngroșate, afectată de deshidratare și scuame.
– Încetinește îngroșarea excesivă a stratului cornos, favorizează eliminarea scuamelor și previne reapariția lor.
– Hidratează, calmează și ameliorează disconfortul, restaurând filmul hidrolipidic protector al pielii, care își recapătă elasticitatea și aspectul normal.
– Textura lejeră permite aplicarea zilnică (se absoarbe total și rapid în piele, fără să lase senzație de gras).

PsoriTIS Cremă
Conține: uree 7%, cafeină, vitamina A, extracte și uleiuri naturale din plante (pătlagină, tătăneasă, gălbenele, germeni de grâu)
Proprietăți:
– Are proprietăți keratolitice, emoliente și hidratante, fiind destinată îngrijirii pielii uscate și acoperite cu scuame.
– Contribuie la curățarea epidermei prin înlăturarea scuamelor (uree) și limitează procesul de formare a acestora (cafeină).
– Are efect hidratant, emolient și reepitelizant (extracte vegetale și vitamina A).
– Special formulată (bază hidrofilă) pentru a putea fi aplicată și pe zonele acoperite cu păr; se îndepărtează ușor prin spălare.

PsoriTIS Şampon
Conține: uree 10%, acid lactic, vitaminele A și E, extracte naturale din plante (ghimpe, germeni de grâu).
Proprietăți:
Produs destinat igienei și întreținerii pielii scalpului cu tendință de psoriazis, seboree, dermatită seboreică, mătreață, lichen plan, pitiriazis, ichtioză.
Șamponul are proprietăți hidratante, regenerante și keratolitice asupra firului de păr uscat și deteriorat. Favorizează îndepărtarea plăcilor scuamoase de la rădăcina firului de păr, provocate de psoriazis.
Extractul de ghimpe activează microcirculația la nivelul rădăcinii firului de păr, iar extractul de germeni de grâu, cu rol nutritiv, hrănește firul de păr și scalpul datorită conținutului bogat în proteine naturale.
Are o bază de spălare blândă, fără să irite pielea sensibilă.